Program

Žiri 24 Međunarodnog festivala etnološkog filma u sastavu:

Predsednik, prof.  Andrei Simić

I članovi, Dr Ines Prica i UNESKO ekspert Dušica Živković ,

Odlučili su da nagrade festival dodele sledećim ostvarenjima:

 

Grand Prix

Šunu će doći- Shunu will come,

Ruski film, redatelja: Salvata Yuzeeva

Film je skladan mozaik etnografskih, historijskih, folklorističkih i umetničkih uvida u kulturu turske manjine u altajskoj regiji Rusije. Radnju diskretno i vešto nosi figura folklornog umetnika čiji rad dotiče samu bit lokalnih usmenih predanja, mitskih predstava i društvenih okolnosti.  Posebno je upečatljivo kako film izbegava uobičajeni didaktički pristup u dokumentarizmu i umesto toga nudi nešto poput "intuitivne montaže", omogućavajući gledatelju neposredno, gotovo telesno iskustvo kulturnog okruženja. U produkcijskom smislu "Šunu će doći" dotiče vrhunce kinematografskog profesionalizma, posebno u veličanstvenim prikazima prirode i tradicionalnog muzičkog nasleđa, dok u strože žanrovskom smislu ukazuje na raspon empirijskih i interpretativnih potencijala etnografskog pristupa.

 

Nagrada za domaći film - Koreni zla

redatelja: Želimira Gvardiola

Između dva filma u ovoj konkurenciji, oba sa velikim sadržajnim potencijalima, nagrada je pripala filmu Koreni zla koji ispituje granice konvencionalnog shvatanja etnografije i etnografskog filma. U nizu upečatljivih i uznemirujućih intervjua s kriminalcima, autor dramaturški vešto pokazuje korene njihove devijacije od društvenih i tradicionalnih normi, naglašavajući je crno-belom filmskom estetikom. Rad ukazuje na izrazitu potrebu za novim pristupimai  perspektivama boljeg razumevanja i dokumentovanja slojevitosti i kontradikcija savremenog društva, uz očuvanje intimnosti i celovitosti etnografskog shvatanja kulture.

 

Nagrada za strani film - Fatuma i Asja, dve afarske devojčice u Etiopiji (Fatuma and Asza. Two Afar Girls in Ethiopia"

italijanski film, redatelja Francesca Sincicha

Prikazom svakodnevice dveju devojčica, njihovih razgovora i komentara, film s velikim senzibilitetom prikazuje običajnu i materijalnu kulturu te društvenu strukturu afarskog naroda u Etiopiji, obeleženu borbom za preživljavanje u pustinjskom i socijalno devastiranom okruženju.  Sjajna kamera omogućuje izrazitu prezentnost glavnih likova čija lakoća komuniciranja i šarm spontano uvlače gledaoca u radnju. Dodatno, film doprinosi saznanju o održivoj snazi tradicije čak i u najtežim okolnostima.

 

Priznanje žirija za promociju nematerijalne baštine:  Od polja do stola (From the farm to the table)

portugalski film. redatelja Fernanda Paulina

Pričom koja detaljno prati postupke pečenja hleba u zajedničkim pećima i proizvodnje vina, u živopisnom kontekstu ceremonija i društvene komunikacije, ovaj film s lakoćom i nepretencioznošću uspeva da prenese znanja o tradicionalnim veštinama proizvodnje i konzumiranja hrane i pića.

 

Priznanje žirija za vizualnu prezentaciju nematerijalne baštine: Razgovor s vazduhom (Talking to the air)

nepalsko-američki film, redateljice Sophie Dia Pegrum

Očaravajućim prikazima nepalskih pejsaža, tibetanske kulture i prizora komunikacije ljudi i konja ovaj film donosi izuzetnu vizualnu vrednost predstavljanju nematerijalne baština.

 

Priznanje žirija za umetnički doživljaj nematerijalne baštine: Eoha

crnogorski film, redatelja Vladimira Perovića

Film bez jezičkih sredstava, uz pomoć snažnih umetničkih postupaka, daje dojmljiv prikaz  pastirskog "nemuštog jezika", kao začudne i uspešne ljudske komunikacije sa životinjama.

 

Obrazloženje odluke žirija Festivala Plus

 

Žiri u sastavu:

Nevena Boroja, Matija Munjiza Petrović i Srđan Radović,

Jednoglasnom odlukom nagrađuje film „Eureka“ autora Bojana Popovića u okviru 24. Međunarodnog festivala etnološkog filma na konkursu ID3min.

 

Obrazloženje:

Autor je na jednostavan način predstavio odsustvo identiteta modernog čoveka, koji ima potrebu za eksponiranjem, ali ne i za otkrivanjem svoje biti čime je najbolje odgovorio na temu (Ne)skriveni identitet.

 

Žiri u sastavu:

Nevena Boroja, Matija Munjiza Petrović i Srđan Radović,

Jednoglasnom odlukom nagrađuje film „Napred (Adelante/Forward)“ autora Noama Osbanda u kategoriji Studentski film u okviru 24. Međunarodnog festivala etnološkog filma.

 

Obrazloženje:

Film prikazuje integraciju meksičke zajednice u američko društvo kroz lične priče pripadnika lokalne zajednice i crkvene parohije. Na primeru američkog sveštenika i mladog bračnog para govori o simbiozi kultura i prilagođavanju lokalnih etničkih zajednica i crkve novim društvenim i kulturnim okolnostima. Kroz lokalnu priču autor govori i o širim, globalnim pitanjima migracije i kulturne integracije. Autor višeslojnim fenomenima pristupa na zanimljiv i kreativan način, uspešno upotrebljavajući filmski jezik i antropološki rakurs.

XXIV međunarodni festival etnološkog filma svečano je otvoren 7. oktobra 2015. u Etnografskom muzeju u Beogradu.

 

U petak, 9. oktobra 2015. u 12 sati, održan je okrugli sto Festival i domaći Film – Put (bez) povratka!?

 

 

Svečano otvaranje XXIV međunarodnog festivala etnološkog filma održaće se 7. oktobra u Etnografskom muzeju u Beogradu, sa početkom od 19 časova.

Festival će otvoriti ovogodišnji član žirija dr Andrej Simić, profesor antropologije i saradnik Centra za vizuelnu antropologiju na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu. Otvaranju će prisustvovati i neki od gostiju iz inostranstva, čiji će filmovi biti prikazani u okviru Festivala.

Festival će trajati od 6. do 11. oktobra i celokupan program biće prikazan u kinо-sali muzeja. Ulaz je, kao i svake godine, besplatan.

Projekcije na osnovu kojih će biti realizovani glavni tokovi festivala i ove godine sačinjavaju filmovi iz osnovnih programa, a to su Konkurencija i Informativni program, dok su za Festival plus opredeljeni Studentski program i ID3min.

Ove godine će u okviru konkurentskog programa biti prikazana 22 filma, u okviru informativnog 20 filmova i u okviru Festivala plus, 10 studentskih filmova i 11 kratkih filmova iz kategorije ID3min.