Program

Vesti 

Studentski žiri XXIII MFEF

ID3min žiri XXIII MFEF

                   

 

Odluke žirija XXIII međunarodnog festivala etnološkog filma

 

Žiri XXIII međunarodnog festivala etnološkog filma, koji čine
Adela Peeva, predsednica
Emilio dela Kjeza, član
Saša Srećković, član

 

Međunarodni žiri je većinu odluka doneo jednoglasno. To ne znači da je zadatak žirija bio lak, već da odluke odražavaju suštinske i kompleksne karakteristike filmova, vodeći istovremeno računa o ravnoteži između njihovih etnografskih i kinematografskih odlika. 

 

Nagrađeni su sledeći filmovi:

 

Prvu specijalnu nagradu dobio je film „Svinje, šišarke i drugi smrtnici“ (režija: Patrisija Martinez del Hojo, Marija Antonija Montagut, Toni Ksou; Španija) za izuzetno snažnu i ironičnu priču o tome kako se nosimo sa pitanjima života i smrti. Ovaj film duhovite i koncizne kopozicije prati svakodnevni život jednog čoveka. 

 

Drugu specijalnu nagradu dobio je film „Neodoljiva želja za brkovima“ (režija: Matijas Demar, Belgija), zasnovan na kreativnom pristupu filmu i korišćenju različitih tehnika i metoda (animacija, arhivski snimci, montaža i zvuk). 

 

Najbolji domaći film je „Usluga čobanska“ (režija: Zorica Petrović, Srbija). Zahvaljujući autorki i njenom iskrenom pristupu otkrivamo univerzalne vrednosti jednostavnog življenja. Kroz ovaj jednostavan, ali istančan prikaz, u kratkoj formi, možemo doživeti težak život običnih ljudi; 

 

Najbolji strani film je „Sreća...obećana zemlja“ (režija: Loran Ase, Francuska), uzbudljivi drumski film koji prikazuje autorovo fizičko i unutrašnje putovanje koje ima za cilj da istraži složenost jedne sasvim obične reči – „sreća“; 

 

Gran-pri Festivala dobio je film „Da li veruješ u ljubav?“ (režija: Dan Vaserman, Izrael). Svako ima pravo da voli i da bude voljen, uprkos fizičkim i drugim nedostacima. Iako Tova, glavna junakinja, poriče postojanje ljubavi, ona sama, svojim delovanjem rađa veru u njenu neodoljivost.

Žiri je takođe odlučio da nijedan od filmova iz zvanične konkurencije ne ispunjava uslove za nagradu za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu.

 

Adela Peeva, predsednica

Emilio dela Kjeza, član

Saša Srećković, član

 

Beograd, 20. oktobra 2014.