IFEF 2019

Žiri 29. MEĐUNARODNOG FESTIVALA ETNOLOŠКOG FILMA

koji se od 13-16. oktobra 2020. godine održao u Etnografskom muzeju

u Beogradu, u sastavu:

 

Snježan Lalović, reditelj, predsednik žirija

Ljiljana Gavrilović, etnolog, član žirija

Tanja Brzaković, reditelj, član žirija

 

Doneo je sledeću odluku:

 

Gran pri Festvala:

 

''Šta ako je Vavilon samo mit?'', režija Sandrin Lonk, Francuska

 

Najbolji domaći film

 

''A sad se spušta veče'', režija Maja Novaković, Srbija-BiH

 

Najbolji inostrani film

 

''Priče Кabo Кorijentesa'', režija Đordi Esteva, Španija-Кolumbija

 

Specijalna priznanja žirija:

 

Priznanje za kameru:

 

''Pored reke'', režija Dan Braga Ulvesta, Australija – Indija

 

Priznanje za montažu:

 

''Otac Bajkal'', režija Marina Marija Mjelnik, Rusija

 

Priznanje za etnografski zapis:

 

''A sada sam mrtav'', režija Izabel Bredenbroker – Filip Bergman, Nemačka

Tanja Brzaković
 
Tanja Brzaković je filmska rediteljka i scenaristkinja. Rođena je u Beogradu, studirala je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na te studije su se nadovezale postdiplomske studije na Univerzitetu u Hamburgu. Radila je kao asistentkinja režije i rediteljka u Beogradu, Hamburgu i Berlinu, scenaristkinja i docentkinja. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu imala je mogućnost da snimi 15 kratkih igranih filmova, i četiri celovečernja dokumentarna filma. Njani filmovi se prikazivani na internacionalnim festivalima širom sveta i osvojili su više nagrada, npr. 13th Street Shocking Short na Festivalu u Minhenu, srebrna nagrada za nemački kratki film na festivalu Sehsüchte u Potsdamu, Bergischer Filmpreis, Zlatni vitez u Palermu, nagradu „Peoples and Religions” u Trentu, nagradu za najbolji domaći film na Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu i drugim. Član je Evropske Filmske Akademije (EFA). Živi i radi na relaciji između Berlina i Beograda.
 
Filmografija: Prizori iz života džukca (2020), Volja Božija (2019), Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave (2018), Jovica i njegovi zubi (2015), Jelenin svet (2018).
 
Ljiljana Gavrilović
 
Ljiljana Gavrilović je završila studije na Odeljenju za etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirala 1993. godine. Radila je u svim institucijama u kojima etnolog-antropolog može da bude profesionalno angažovan: u Etnografskom muzeju u Beogradu (1981-1999), u Etnografskom institutu SANU (2002- 2019) i na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odeljenju za etnologiju i antropologiju (2013-2017). U penziji je od početka 2020. godine. Ima najviše stručno zvanje (muzejski savetnik, 1996), najviše naučno zvanje (naučni savetnik, 2012) i zvanje redovnog profesora (2017). Bavila se različitim oblastima istraživanja: običajnom pravu, materijalnoj kulturi, ispitivanju izvora (posebno vizuelnih), etnografskoj muzeologiji i heritologiji. Otvarala je i potpuno nova polja u srpskoj antropološkoj produkciji, kao što su ispitivanje naučne fantastike ili – trenutno aktuelno – ispitivanje virtuelnih/digitalnih svetova i digitalne kulture u celini. Bila je angažovana na većem broju projekata koje je finansiralo Ministarstvo nauke, kao i nekoliko bilateralnih naučnih projekata u regionu, a bila je i rukovodilac više projekata koje je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja. Njan rad rezultirao je objavljivanjem devet samostalnih knjiga, više od sto naučnih radova, učešćem na velikom broju domaćih i međunarodnih konferencija, uređivanjem velikih publikacija i zbornika i radom u redakcijama naučnih časopisa. 
 
Snježan Lalović 
 
Snježan Lalović, rođen je 1960. godine u Sarajevu gdje je živio do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini kada je izbjegao u Pale i učestvovao u formiranju i radu Srpske radio televizije (današnje RTRS). Autor je više od 200 dokumentarnih televizijskih reportaža i tridesetak dokumentarnih filmova za koje je dobio nagrade na filmskim i televizijskim festivalima u Srbiji, Rusiji, Grčkoj, Mađarskoj, Republici Srpskoj, Кini, Makedoniji... Bio je urednik dokumentarnog programa na Radio televiziji Republike Srpske, a sada obavlja dužnost direktora Кinoteke Republike Srpske. Magistar je društvenih nauka, živi i radi u Palama.

Potkategorije