Добитници награда XXVII Међународног фестивала етнолошког филма

ЗАВРШЕН 27. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА

Додељене награде за најбоље филмове фестивала

 

Двадесет седми Међународни фестивал етнолошког филма, одржан је од 9. до 13. октобра у Етнографском музеју у Београду, са пројекцијама у Jугословенскoj кинотеци и Етнографском музеју. Током пет фестивалских дана приказано је 53 наслова из 27 држава. 

Међународни жири у саставу Југослав Пантелић, Данијел Рафаелић и Анита Панић донели су одлуку да филмове награде на следећи начин:

 

Награда за најбољу камеру додељена је филму "Архипелаг" редитеља Камиле Инсом и Ђулио Сквилачотија и то "због сјајне употребе камере, којом интензивира гледаочеву емотивну ангажованост"

Награда за најбољи звук отишла је филму "Шаман" редитеља Давид Гомез Рољана "због посебне атмосфере шаманског миљеа у Монголији, којом се публици приближила трансценденталност"

Специјално признање жирија за допринос филмској уметности додељено је филму који "на вешт и занимљив начин дочарава свет српског Холивуда" – а то је филм "Чаробњак из мутња" редитеља Бранка Лазића

Награда за допринос нематеријалном културном наслеђу додељена је филму "Циповка – Хлеб који се смеје на месец" редитељке Јелене Вукмановић

 

На крају, награду за најбољи страни филм жири је доделио филму "који показује другу страну ритуала, церемонијала и народне традиције", филму "Како сам постао оно што сам био" редитеља Чангјонг Муна и Џин Џеона

Гранд При “Драгослав Антонијевић” међународни жири доделио је филму који "својим ненаметљивим документаристичким поступком и поетским ауторским печатом води гледаоца у чудесни свет полигамне муслиманске породице у Камеруну", филму "Жене" редитељке Лизбет Холтеадал

 

Студентски жири сачињен од студената Одељења Етнологије и антропологије, Филозофског факултета у Београду, погледао је 5 филмова одбраних од стране Селекционе комисије за студентски такмичарски програм. Жири је једногласно донео одлуку да је на 27. Међународном фестивалу ентографског филма у оквиру студентског такмичарског програма, победио филм "Заједно раздвојени", ауторке Марене Виквајер. Одлука је донета у складу са критеријуима, који је филм успешно испунио. Аутор је успео да изнесе кохерентну причу, приказујући перспективе различитих актера. Филм је у целости добро обрађен. Квалитет режије, обраде и монтаже је на високом нивоу и то је оно што га издваја у односу на друге филмове.

 

Добитници награда– свечаном затварању пристуствовали су аутори филмова "Архипелаг", "Чаробњак из мутња" и "Циповка – Хлеб који се смеје на месец" којима су лично уручене награде.