Трилогија занати: Драгачево

 

 

Србија 
40′48″, 2022.
РЕЖИЈА 
Милан Брајовић, Ивана Ћирјаковић, Снежана Шапоњић Ашанин 
ПРОДУКЦИЈА 
Удружење „Наше дрво”
СЦЕНАРИО 
Милан Брајовић, Ивана Ћирјаковић, Снежана Шапоњић Ашанин 
КАМЕРА 
Слободан Поповић, Божидар Станојевић 
МОНТАЖА 
Слободан Поповић 
КОНТАКТ 
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Филм говори о занатлијама с територије Драгачева која је у прошлости била позната по великом броју различитих заната. Многи од ових заната падају полако у заборав, али су неки од њих опстали, прилагођавајући се потребама савременог тржишта. У филму о свом занату говориле су Милка Благојевић и Илинка Славковић, које са иглама у рукама, од вуне стварају своја уметничка дела. Власник најстарије кафане у Гучи Предраг Броћић Дачо говорио нам је о свом занимању у прошлости, а његови наследници ћерка Данка Мудринић и унук Урош, о послу кафеџије данас. Владимир Славковић, једини активан произвођач креча у Ртима, објаснио је начин печења креча. Марко Стојановић, млади ковач, говорио је о свом занату и повратку у родну Гучу из Београда.


Милан Брајовић је етнолог и виши кустос у Музеју рудничко-таковског краја. Поље његовог истраживачког рада чини материјална и нематеријална  култура нашег народа. Бави се снимањем етнолошких филмова и добитник је  више признања и награда из ове области.


Ивана Ћирјаковић је етнолошкиња-антрополошкиња и музејска саветница у Народном музеју Чачак. Њено поље истраживачког рада чини материјална култура нашег народа. Води збирке покућства, посуђа, заната, пољопривреде и допунског привређивања. Ауторка је великог броја дечијих радионица, истраживачких пројеката и неколико етнолошких филмова.


Снежана Шапоњић Ашанин је етнолошкиња, музејска саветница у Народном музеју Чачак. Њено поље истраживачког рада чини нематеријална култура нашег народа и регионална је координаторка за нематеријално културно наслеђе за централну Србију. Ауторка је  великог броја  манифестација, истраживачких пројеката  и  етнолошких филмова.

 


 

 

 

 

 


 

ПРОЈЕKЦИЈА:

 

Среда  5.10.2022.

 

Етнографски музеј у Београду

Узун Миркова 2

 

18h

Цвет живота

Дијана Влас, Виктор Максјан

Молдавија

2022.

14′58″

 

Нген

Хаиме Дијаз

Чиле

2022.

23′27″

 

Бака је сломила ногу

Хјуен Конг Но

Вијетнам

2021.

13′01″

 

Трилогија занати: Драгачево

Милан Брајовић, Ивана Ћирјаковић, Снежана Шапоњић Ашанин

Србија

2022.

40′48″

 

Вештичарење

Лаура Хајниг

Немачка

2021.

20′

 

 

 

 

 

 

Програм 2022