Жири

Вести
  

Одлуке жирија XXIII међународног фестивала етнолошког филма 

Жири XXIII међународног фестивала етнолошког филма, који чине
Адела Пеева, председница
Емилио дела Кјеза, члан
Саша Срећковић, члан

 

Међународни жири је већину одлука донео једногласно. То не значи да је задатак жирија био лак, већ да одлуке одражавају суштинске и комплексне карактеристике филмова, водећи истовремено рачуна о равнотежи између њихових етнографских и кинематографских одлика. 

 

Награђени су следећи филмови:

 

Прву специјалну награду добио је филм „Свиње, шишарке и други смртници“ (режија: Патрисија Мартинез дел Хојо, Марија Антонија Монтагут, Тони Ксоу; Шпанија) за изузетно снажну и ироничну причу о томе како се носимо са питањима живота и смрти. Овај филм духовите и концизне копозиције прати свакодневни живот једног човека. 

 

Другу специјалну награду добио је филм „Неодољива жеља за брковима“ (режија: Матијас Демар, Белгија), заснован на креативном приступу филму и коришћењу различитих техника и метода (анимација, архивски снимци, монтажа и звук). 

 

Најбољи домаћи филм је „Услуга чобанска“ (режија: Зорица Петровић, Србија). Захваљујући ауторки и њеном искреном приступу откривамо универзалне вредности једноставног живљења. Кроз овај једноставан, али истанчан приказ, у краткој форми, можемо доживети тежак живот обичних људи; 

 

Најбољи страни филм је „Срећа...обећана земља“ (режија: Лоран Асе, Француска), узбудљиви друмски филм који приказује ауторово физичко и унутрашње путовање које има за циљ да истражи сложеност једне сасвим обичне речи – „срећа“; 

 

Гран-при Фестивала добио је филм „Да ли верујеш у љубав?“ (режија: Дан Васерман, Израел). Свако има право да воли и да буде вољен, упркос физичким и другим недостацима. Иако Това, главна јунакиња, пориче постојање љубави, она сама, својим деловањем рађа веру у њену неодољивост.

Жири је такође одлучио да ниједан од филмова из званичне конкуренције не испуњава услове за награду за допринос нематеријалном културном наслеђу.

 

Адела Пеева, председница

Емилио дела Кјеза, члан

Саша Срећковић, члан

 

Београд, 20. октобра 2014.