31. Међународни фестивал етнолошког филма

 

     Од 3. до 6. октобра 2022. године, одржаће се 31. Међународни фестивал етнолошког филма, са пројекцијама у Етнографском музеју и Југословенској кинотеци. На фестивалу ће бити приказано укупно 65 документарних филмова различитих дужина и подељених у неколико категорија. Гледаоци могу да очекују широк спектар тема и приступа, који приказују живот на свим континентима. Као и увек, улаз на све пројекције је бесплатан.


 

   Главни такмичарски програм обухвата 37 филмова, који ће се надметати за Гран при „Драгослав Антонијевић”, као и награде за најбољи домаћи и најбољи инострани филм. Новост од ове године су награде „Добривоје Пантелић” за најбољи филм о аутохтоној култури у сопственој продукцији, као и награда за најбољи телевизијски филм. Уз подршку амбасада и културних центара, гости фестивала ће бити и представници иностраних филмова такмичарског програма, који ће присуствовати пројекцијама својих филмова и одговарати на питања публике: Марко Уертас(филм „Наврас), Стефанија Мурезу(филм„Принцеса), Ико Коста(филм„Тимкат), Марђан Хосрави (филм „Сан о једном коњу), Владимир Боцев(филм„Нема више ни рога ни копита), Алексеј Павловски(продуцент филма „Било једном на Сесвете”).

 

 

Слика из филма Наврас

 

   

 

    

                                                    Слика из филма Полувилењак

     Студентски такмичарски програм чине 8 филмова чији аутори су укључени у студијске програме, радионице и школе филма широм света: од Тромзеа до Велингтона и од Истанбула до Лос Анђелеса. Надметаће се за награду најбољег студентског филма.

 

   

 

       У оквиру нетакмичарске категорије - Панорама биће приказано 

14 филмова који се дотичу етнолошких и антрополошких тема на посредан начин или из специфичних перспектива других области или струка.

Слика из филма Знаци живота

   


     Специјалне програме представљају антрополози са не само вишедеценијским истраживачким искуством, већ и импресивним филмовима који представљају круну њиховог истраживачког рада. Сандрин Лонк, ауторка филма „Шта ако је Вавилон само мит?(добитник Гран прија на 29. МФЕФ-у) приказаће свој први филм „Плес са Водабама” и говорити о својој одлуци да се лати камере током истраживања музике и плеса области Сахел. Питер Јан Крофорд, теоретичар и практичар визуелне антропологије, руководилац годишњег селекционог комитета НАФА, одржаће мастер клас антрополошког филма на основу својих активности у оквиру пројекта „Етнографски филм Риф архипелага”. Пратећи овај мастер клас, публици ће бити приказана три филма из овог пројекта: „Алфред Мелоту. Сахрана врховног поглавице”„Пауалала са Пиленија. Сушене џиновске шкољке са острва Риф архипелага”„Прелаз – камера као културна критика/креативне архиве #1”.

 

 

                

                                                                                            Сандрин Лонк                                                             Питер Јан Kрофорд  


 

Фотографија Jacky Azoulay

    Напослетку, један специјални програм ће бити посвећен одавању почасти теоретичару и едукатору филма Колину Јангу, преминулом у новембру прошле године. Његово оснивање школе етнографског филма при Универзитету Калифорније у Лос Анђелесу (UCLA) крајем 1960тих тесно је везано за рад филмских стваралаца који се сада сматрају класицима жанра: Џудит и Дејвид Макдугал, Тимоти Еш, Пол Хокингс, Хорхе Прелоран... Захваљујући љубазношћу организације Documentary Educational Resources, чији су оснивачи Џон Маршал и Тимоти Еш, биће представљена два класична етнографска филма, „Село(р. Марк Мекарти,Пол Хокингс) и „Борба секирама(р. Тимоти Еш,Наполеон Шенон).

 

                                    


    Фестивал реализује Етнографски музеј у Београду средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, а суфинансира средствима Секретаријата за културу града Београда. Партнер фестивалу је Југословенска кинотека.